Facebook heeft 82 pagina’s, groepen en accounts uit Iran verwijderd van zijn sociale netwerken Facebook en Instagram.

De pagina’s en accounts werden vanuit Iran gerund en plaatsten misleidende berichten, schrijft Facebook op zijn website.

De berichten waren met name gericht op gebruikers in de Verenigde Staten en het Verenigd Koninkrijk. Het gaat om dertig pagina’s, 33 Facebook-accounts, drie Facebook-groepen en zestien accounts op Instagram.

Op Facebook deden de Iraanse accounts en pagina’s zich voor als Amerikaanse of Britse burgers. Er werden vooral berichten geplaatst over politiek beladen onderwerpen, zoals racisme en immigratie.

Facebook vond de campagnes en ondernam actie vanwege de aankomende verkiezingen in de Verenigde Staten. In totaal volgden ten minste een miljoen accounts één van die pagina’s. Ongeveer 25.000 mensen waren aangesloten bij een van de groepen en ruim 28.000 accounts volgden de misleidende Instagram-accounts.

In augustus haalde Facebook 652 pagina’s, groepen en accounts van Facebook en Instagram af. Die plaatsten misleidende berichten vanuit Iran en Rusland en richtten zich op de VS, het VK, het Midden-Oosten en Zuid-Amerika.

https://www.nu.nl/tech/5536730/facebook-verwijdert-meer-iraanse-paginas-en-accounts-misleiding.html