Facebook heeft advertenties van de identiteitswebsite Bloom op zijn sociale netwerk geblokkeerd. De oprichter van het bedrijf denkt dat Facebook daarmee reclame van een concurrent probeert te weren.

Dat vertelt Bloom-oprichter Jesse Leimgruber aan CNBC.

Bloom laat gebruikers makkelijk inloggen met één centraal online account, waarvan ook de identiteit geverifieerd kan worden. Hierdoor weten sites zeker dat ze te maken hebben met een echt persoon.

Volgens Facebook verwezen advertenties van het bedrijf naar “misleidende financiële diensten”, maar Bloom biedt zulke diensten niet aan. Gebruikers kunnen wel met een Bloom-account inloggen bij bijvoorbeeld Amerikaanse financiële instellingen.

Leimgruber denkt dat Facebook voor concurrentie van zijn bedrijf vreest. De techgigant biedt namelijk zelf een vergelijkbare inlogdienst genaamd Facebook Login. 

Geschorst in actie tegen cryptoreclame

Volgens Facebook zijn de advertenties geschorst in een bredere actie tegen reclame voor misleidende cryptovaluta. Ook die biedt Bloom niet aan, al wordt op de website van het bedrijf wel verwezen naar woorden zoals ‘cryptocurrency’.

Volgens Leimgruber toont Bloom al sinds januari advertenties die na het cryptoreclameverbod op het sociale netwerk werden goedgekeurd. De topman is er daarom van overtuigd dat er iets anders aan de hand is.

Techbedrijven worden er vaker van verdacht concurrenten te weren van eigen platformen. Zo nam Apple bijvoorbeeld een aantal jaren terug maatregelen tegen de Amazon Kindle-app, omdat de e-book-applicatie zijn boeken niet via Apple zijn betaaldienst verkoopt.

https://www.nu.nl/internet/5541740/facebook-verbiedt-advertenties-van-concurrent-eigen-platform.html