Facebook heeft woensdag een schikking van 550 miljoen dollar (499,4 miljoen euro) getroffen met een groep inwoners van de Amerikaanse staat Illinois, meldt Law360. Het bedrijf zou de lokale privacywet omtrent biometrische gegevens geschonden hebben werd daarom door een aantal inwoners aangeklaagd.

Zonder de schikking liep Facebook het risico om miljarden aan schadevergoedingen te moeten betalen, aangezien een overtreding van de wet zou kunnen leiden tot een boete van 1.000 dollar in gevallen waar Facebook nalatig zou zijn geweest. In bepaalde gevallen had dat bedrag op kunnen lopen tot 5.000 dollar per persoon.

Facebook gebruikte de gezichtsherkenningstechnologie om mensen te herkennen. Op die manier kon het bedrijf gezichten op foto’s automatisch koppelen aan Facebook-gebruikers, hoewel het sociale medium in september stopte met het aanbieden van die functie.

Gezichtsherkenning is in Europa onder druk van toezichthouders lange tijd niet door Facebook gebruikt. Sinds 2018 scant het bedrijf weer gezichten van gebruikers, maar alleen als zij daar toestemming voor hebben gegeven.

Source