Facebook-moederbedrijf Meta heeft een schikking van 37,5 miljoen dollar (ruim 37,7 miljoen euro) getroffen met de Amerikaanse overheid. Facebook wordt ervan beschuldigd de privacy van gebruikers te hebben geschonden door hun locatie zonder toestemming via hun smartphones te volgen.

Door onze techredactie

De gebruikers hadden de optie ‘tracking’ uitgeschakeld op hun mobiele apparaten. Hoewel ze hun locatie niet met Facebook wilden delen, stelden ze dat het bedrijf uit hun IP-adres afleidde waar ze waren. Die informatie gebruikte Facebook vervolgens om de gebruikers gerichte advertenties te sturen.

De schikking heeft betrekking op mensen in de Verenigde Staten die Facebook na eind januari 2015 hebben gebruikt. Meta houdt ondanks de schikking vol niets verkeerds gedaan te hebben.

De papieren zijn maandagavond ingediend bij een rechtbank in San Francisco in de Amerikaanse staat Californië. De schikking is nog niet helemaal definitief: er is officieel nog goedkeuring van een rechter nodig.

Meta trof eerder dit jaar al een schikking van 90 miljoen dollar met de Amerikaanse overheid. Ook die zaak ging over het volgen van gebruikers. Het platform werd er toen van beschuldigd zijn gebruikers te zijn blijven volgen, zelfs nadat ze waren uitgelogd van het platform.

In die zaak zou het bedrijf de privacy van zijn gebruikers hebben geschonden door bij te houden welke websites zij bezochten buiten Facebook. Het gaat om websites die destijds een likeknop van Facebook bevatten. Meta zou de gegevens vervolgens hebben verkocht aan adverteerders.


Lees meer over:

FacebookTech

Source