De dertig Facebook-accounts en 85 Instagram-pagina’s die Facebook enkele uren voor de Amerikaanse congresverkiezingen heeft opgeschort, zijn volgens het bedrijf gelinkt aan de Internet Research Agency (IRA). De organisatie is beter bekend als de Russische trollenfabriek gevestigd in Sint-Petersburg.

“Een website die beweert gelieerd te zijn aan de IRA publiceerde een lijst van Instagram-accounts die zij beweerden te hebben gemaakt”, zegt Facebeooks hoofd cyberveiligheid Nathaniel Gleicher in een verklaring tegen TechCrunch. “We hebben de meeste accounts gisteren al geblokkeerd en hebben de rest nu ook geblokkeerd.”

Facebook haalde de accounts offline na een tip van de Amerikaanse justitie. Op Instagram plaatsten de accounts berichten in het Engels. Op Facebook ging het om Russische en Franse berichten.

De accounts werden geblokkeerd aan de vooravond van de Amerikaanse congresverkiezingen, waarbij de inwoners van het land stemmen voor de zetels in het Huis van Afgevaardigden en een derde van de Senaat.

De autoriteiten in de Verenigde Staten doen nog steeds onderzoek naar de rol van Rusland tijdens de Amerikaanse presidentsverkiezingen van 2016 en de banden tussen Rusland en president Donald Trump.

https://www.nu.nl/internet/5557763/facebook-opgeschorte-accounts-gelinkt-russische-trollenfabriek.html