De Amerikaanse zenders NBC en Fox News zijn gestopt met het uitzenden van een omstreden verkiezingsspot van president Donald Trump en de Republikeinse Partij over de migrantenkaravaan in Mexico. Ook op Facebook is het filmpje niet meer te zien.

 De zenders gaven geen reden voor het weren van het spotje en hielden het bij de feitelijke mededeling dat het niet meer wordt vertoond op de zenders.

De keuze van NBC om de spot in eerste instantie wel uit te zenden, leidde tot felle online protesten van Hollywood-beroemdheden en gewone Amerikanen.

Eerder weigerde nieuwszender CNN al het filmpje uit te zenden, wegens de volgens de zender “racistische” boodschap.

In de reclame, die zondagavond werd uitgezonden tijdens een veelbekeken American footballwedstrijd wordt beweerd dat de karavaan vol met “gevaarlijke criminelen” zit. Ook wordt beweerd dat de Democraten de moordenaar Luis Bracamontes, een illegale immigrant, destijds toegang tot de VS hebben verschaft.

Beschuldiging aan adres Democraten blijkt feitelijk onjuist

Inmiddels blijkt dat Bracamontes niet onder Democratisch bestuur, maar ten tijde van de regering van George Bush jr. de VS opnieuw was binnengegaan. Hij was door Democratisch president Bill Clinton juist de VS uitgezet, eind jaren ’90.

Volgens een verslaggever die vanuit Honduras met de karavaan meereist, bestaat deze niet uit gevaarlijke criminelen, maar vooral uit mannen, vrouwen en kinderen die geweld, armoede en politieke onderdrukking ontvluchten.

https://www.nu.nl/internet/5555024/facebook-nbc-en-fox-news-weren-racistisch-spotje-trump.html