Daarmee lijkt een eerste hoge boete in het kader van de Europese privacywet AVG afgeslagen. Facebook maakte vorige week vrijdag openbaar dat op de dinsdag van die week de accounts van bijna 50 miljoen Facebook-gebruikers waren gehackt.

Een dag eerder, op donderdag, meldde Facebook de hack al bij de Ierse Data Protection Commission (DPC), schrijft The Wall Street Journal. Die privacywaakhond ziet in Ierland toe op naleving van onder meer de privacywet AVG. Het Europese hoofdkantoor van Facebook staat in Ierland, en dus worden alle Europese privacyzaken van Facebook in principe door de DPC afgehandeld.

De recente hack is de eerste grote privacyzaak van Facebook na de invoering van de wet AVG. De wet eist onder meer dat bedrijven hacks en lekken binnen 72 melden bij een Europese toezichthouder. Zo niet, dan kan een boete van maximaal 2 procent van de wereldwijde omzet van het bedrijf worden opgelegd.

Boete tot 1,4 miljard euro

Toch kan Facebook mogelijk een nog hogere boete krijgen. Bedrijven die volgens de toezichthouder niet genoeg hebben gedaan om de privacy van gebruikers te waarborgen, kunnen boete krijgen van 20 miljoen dollar of 4 procent van jaaromzet waarbij het hoogste bedrag telt. In het geval van Facebook zou de maximumboete op 1,4 miljard euro komen.

Een anonieme Europese privacyadvocaat zegt tegen The Wall Street Journal dat de eis om een lek binnen 72 uur te melden “iedereen op scherp zet”, en zorgt dat bedrijven hacks eerder openbaar maken. De Ierse DPC klaagt dat Facebook niet meer details heeft gegeven rond de recente hack, en heeft het bedrijf vragen gesteld.

De toezichthouder is “bezorgd over het feit dat dit lek dinsdag ontdekt is en miljoenen gebruikers aangaat, zonder dat Facebook de aard van het lek en het risico voor gebruikers duidelijk kan maken”. Facebook zegt de zaak te onderzoeken, en de privacywaakhond zo snel mogelijk te beantwoorden.

Experts zeggen tegen The Wall Street Journal dat de Europese privacywaakhonden mogelijk een voorbeeld zullen maken van Facebook, omdat het bedrijf met zijn miljarden gebruikers en miljardenomzet een voorbeeldfunctie heeft voor andere bedrijven.

https://www.nu.nl/internet/5489051/facebook-meldde-hack-binnen-verplichte-72-uur-bij-europese-waakhond.html