Facebook maakt het voor zijn gebruikers onmogelijk om te voorkomen dat zij opgezocht kunnen worden door middel van een opgegeven telefoonnummer. Dat ontdekte Jeremy Burge, die voornamelijk bekend is vanwege zijn werk rondom emoji.

Gebruikers van Facebook kunnen hun telefoonnummer aan hun account koppelen, bijvoorbeeld om hun account extra te beveiligen. Zij kunnen er daarbij voor kiezen om het telefoonnummer niet zichtbaar te maken op hun profiel.

Maar vrienden, kennissen of anderen die het telefoonnummer van iemand kennen, kunnen daarmee in sommige gevallen alsnog het Facebook-profiel van die persoon vinden. Facebook biedt geen optie om dat volledig te voorkomen.

Facebook-gebruikers kunnen via de privacy-instellingen van hun account aangeven wie hen met behulp van het telefoonnummer kan opzoeken. De opties daarbij zijn alleen ‘Iedereen’, ‘Vrienden van vrienden’ en ‘Vrienden’. Hetzelfde geldt overigens voor e-mailadressen.

Het is onduidelijk of Facebook de optie gaat aanbieden om via deze functie door niemand vindbaar te zijn. Facebook zegt tegen TechCrunch dat het bedrijf niet ingaat op toekomstplannen.

In september kwam Facebook al in de verlegenheid toen bleek dat het bedrijf het telefoonnummer dat mensen hadden opgegeven om hun account te beveiligen ook, zonder expliciete toestemming, gebruikte voor advertenties.

Nieuwsbrief

https://www.nu.nl/internet/5771676/facebook-maakt-het-onmogelijk-om-onvindbaar-te-zijn-via-telefoonnummer.html