Facebook houdt een lijst bij met mensen waarop extra gelet moet worden, schrijft CNBC op basis van meerdere voormalig medewerkers van het bedrijf. Op de lijst staan gebruikers en oud-werknemers.

Facebook gebruikt zijn apps om bedreigende berichten bij te houden. In sommige gevallen wordt op die manier ook de locatie van deze gebruikers achterhaald.

Beveiligingsexperts van Facebook “moeten uitkijken” naar mensen die een mogelijke dreiging voor het bedrijf vormen. “Ons veiligheidsteam bestaat om Facebook-medewerkers ongedeerd te houden”, zegt een woordvoerder van het bedrijf tegen CNBC. “Ze gebruiken geoorloofde maatregelen om bedreigingen te registreren en deze aan te geven bij de autoriteiten, als de situatie daar om vraagt.”

Volgens Facebook overtreedt het bedrijf geen regels en wordt de privacy van mensen gewaarborgd. “Elke suggestie die wordt gewekt dat ons team de regels overtreedt, is absoluut onwaar.”

BOLO-lijst

Facebook houdt sinds 2008 een zogeheten “be on lookout”-lijst bij, ook wel de BOLO-lijst genoemd. Daarop staan inmiddels honderden mensen, zeggen vier oud-werknemers van het beveiligingsteam van Facebook.

Elke keer dat Facebook een nieuw persoon toevoegt, worden beveiligingsexperts op de hoogte gebracht via een rapport. Daarin staan gegevens zoals de naam, een foto en de locatie van de gebruiker.

Volgens de bronnen houden meer bedrijven dit soort lijsten bij. Facebook zou uniek zijn, omdat het zijn eigen diensten kan gebruiken om bedreigingen te waarnemen en de locatie van gebruikers te achterhalen.

Volgens bronnen is er niet veel nodig om op de lijst te belanden. Het uitschelden van Mark Zuckerberg zou sommige mensen al op de lijst hebben gezet. Een woordvoerder van Facebook zegt dat gebruikers er alleen op komen na “een grondige toetsing van het bericht”.

Het is niet duidelijk hoe Facebook dan wel besluit mensen op de lijst te zetten. Ook is onbekend wanneer gebruikers van de BOLO-lijst worden afgehaald.

https://www.nu.nl/internet/5743920/facebook-houdt-mensen-in-de-gaten-die-bedreiging-vormen.html