Facebook zou amper ingrijpen bij berichten die de regels van het sociale netwerk overtreden. Dat blijkt uit een onderzoek door The Wall Street Journal.

De krant rapporteerde honderden berichten die in strijd leken te zijn met de regels van het platform. Een woordvoerder van Facebook bevestigde later dat meer dan 150 van die berichten inderdaad niet waren toegestaan.

Van die ruim 150 berichten, werden er 32 door het sociale netwerk verwijderd. De rest mocht volgens de gebruikte computersystemen en beheerders blijven staan, ondanks de regelovertredingen. Omdat Facebook dagelijks miljoenen berichten moet controleren, gebruikt het bedrijf computeralgoritmes om potentiële overtredingen op te sporen.

Het ging onder andere om complottheorieën, grapjes over geweld en berichten waarin gebruikers hoopten dat anderen een dodelijke ziekte of handicap kregen.

Facebook kondigde in de afgelopen maanden meermaals aangescherpte regels aan tegen haatzaaien en complottheorieën. Daarnaast belooft het bedrijf strenger op te treden tegen nepnieuws naarmate de Amerikaanse verkiezingen dichterbij komen.

‘Handhaven lukt Facebook nog niet’

Het onderzoek toont volgens The Wall Street Journal aan dat Facebook er nog niet in slaagt om dat strengere beleid te handhaven.

Volgens een woordvoerder van Facebook is het onderzoek niet representatief, omdat het bedrijf “prioriteit geeft aan het verwijderen van berichten die potentieel viral gaan.” Dat zou niet goed naar voren komen in de onderzoeksmethode van de krant.

Source