Facebook gaat het weer mogelijk maken voor gebruikers in Australië om nieuws te delen en te lezen, zegt minister van Financiën Josh Frydenberg dinsdag. De regering heeft beloofd om wijzigingen aan te brengen aan de wet die Facebook en Google zou verplichten om te betalen voor links naar nieuwsartikelen.

Australië en Facebook lagen met elkaar in de clinch vanwege het wetsvoorstel. Woensdag bereikte die ruzie een hoogtepunt toen Facebook zonder aankondiging besloot om het voor Australische gebruikers onmogelijk te maken om nieuws te lezen of te delen.

Frydenberg en communicatieminister Paul Fletcher zeggen dinsdag dat de beperkingen na overleg met het bedrijf binnen enkele dagen worden opgeheven. Australië heeft beloofd duidelijkere richtlijnen op te stellen over hoe nieuwsmedia en digitale platformen met elkaar moeten onderhandelen. Het land wil dat nieuwsplatformen, die geld verdienen aan nieuws, de mediabedrijven betalen voor links. Dit tot ongenoegen van de techgiganten.

Volgens Facebook heeft de Australische regering enkele regels voor hen verduidelijkt. “We houden de mogelijkheid om te beslissen welk nieuws op Facebook verschijnt, zodat we niet automatisch verplicht zijn om te onderhandelen (met nieuwsorganisaties, red.)”, aldus een vertegenwoordiger van Facebook.

De Australische gedragscode voor sociale media wordt gezien als een pilot voor wetgeving wereldwijd. Onder meer Canada zinspeelt op een soortgelijke wet. In Frankrijk werd deze maand een overeenkomst gesloten tussen Google en nieuwsbedrijven.

Australische nieuwssites zagen hun bezoekersaantallen met ongeveer 13 procent dalen na de blokkade van Facebook. Het aantal buitenlandse bezoekers dat via Facebook een nieuwssite bezocht, nam met ongeveer 26 procent af, berekende het Amerikaanse databedrijf Chartbeat.

Source