Facebook heeft zaterdag gehoor gegeven aan het bevel van het Braziliaanse hooggerechtshof om profielen van twaalf Bolsonaro-aanhangers te blokkeren. Dat meldt het bedrijf in een verklaring. De accounts zouden een netwerk van nepnieuws onderhouden.

Het Braziliaanse hooggerechtshof legde Facebook vrijdag een boete van zo’n 312.000 euro, op, omdat Facebook niet had voldaan aan een eerder bevel van het hof om wereldwijd bepaalde accounts van supporters van de Braziliaanse president Jair Bolsonaro te blokkeren.

De accounts waren van onder meer zakenmensen en activisten. Via de accounts verspreidden ze nepnieuws. Er loopt onderzoek naar de eigenaren van de profielen.

Het hof bepaalde al eerder dat Facebook de accounts moest blokkeren. Donderdag oordeelde rechter Alexandre de Moraes echter dat Facebook en Twitter de bevelen om de accounts te blokkeren niet opvolgden. De accounts waren namelijk alleen binnen Brazilië geblokkeerd. Met buitenlandse IP-adressen waren de accounts nog toegankelijk.

Een woordvoerder van Facebook noemt het bevel “extreem”. Ook wordt de vrijheid van meningsuiting volgens Facebook bedreigd. Toch worden de accounts geblokkeerd, omdat het bedrijf geen alternatief zegt te zien.

Facebook gaat nog wel in hoger beroep tegen de uitspraak van de rechter. Ook Bolsonaro maakte eerder deze week bekend dat zijn regering gerechtelijke stappen zou ondernemen tegen het blokkeren van de accounts.

Source