Facebook betaalt tieners een maandelijks bedrag om hun privégegevens in te mogen zien. Dat doet het bedrijf met behulp van een speciale app die netwerkverkeer afluistert, blijkt uit onderzoek van TechCrunch.

Een woordvoerder van Facebook bevestigt dat het bedrijf met het onderzoeksprogramma telefoongebruik in de gaten houdt. Er zijn geen plannen om hiermee te stoppen.

Facebook vraagt sinds 2016 aan gebruikers tussen de 13 en 35 jaar oud of ze een app genaamd Facebook Research willen installeren. Deze app biedt aan deelnemers een bedrag van maximaal 20 dollar per maand, omgerekend ongeveer 18 euro,

In ruil daarvoor wordt vpn-software gestart, waarmee al het internetverkeer in de gaten wordt gehouden. Facebook krijgt te weten welke websites en apps de onderzoeksdeelnemers gebruiken om het internet te bezoeken.

Winkelbonnetjes naar Facebook toesturen

Gebruikers worden daarnaast gevraagd of ze screenshots van Amazon willen doorsturen, waarop te zien wat ze in het verleden hebben besteld bij de webwinkel.

De onderzoeksapp wordt niet in winkels aangeboden. In plaats daarvan installeren deelnemers hem via speciale testsoftware.

Onavo-app van Facebook deed hetzelfde

Apple bood in het verleden de vpn-app Onavo Protect waarmee internetgebruik van downloaders in de gaten werd gehouden. In ruil daarvoor beloofde het sociale netwerk een veiligere internetverbinding.

Deze app moest uiteindelijk uit de Apple App Store worden gehaald omdat hij de algemene voorwaarden schond door data van gebruikers te verzamelen.

https://www.nu.nl/internet/5713287/facebook-betaalt-tieners-om-hun-telefoons-af-te-luisteren.html