Facebook gaat strenger optreden tegen beheerders en moderators van Facebook-groepen die de regels van het platform overtreden. Deze gebruikers mogen na overtreding voorlopig geen nieuwe groepen meer beginnen. Facebook topman Tom Alison maakte de nieuwe regels donderdag bekend in een blog.

De nieuwe regels zijn vooral gericht op beheerders en moderators van groepen. Op het moment dat een groep de voorwaarden van Facebook niet nakomt wordt de groep verwijderd, maar beheerders konden tot voor kort gewoon een nieuwe groep beginnen.

Met de nieuwe regels moet het moeilijker worden voor betrokken Facebookgebruikers van een verwijderde groep om opnieuw een groep op te richten. Facebook wil hiermee haatzaaien in Facebookgroepen tegengaan. Het verbod op het creëren van een groep is voor een bepaalde tijd. Facebook specificeert niet hoelang iemand geen groep mag aanmaken na het overtreden van de regels.

Naast de strengere regels gaat Facebook ook groepen zonder beheerder verwijderen. Er zijn namelijk groepen waarin leden nog wel actief zijn, maar er geen beheerder meer is om te zorgen dat leden zich aan de regels houden.

Ook past Facebook het aanbevelen van groepen aan. Veel Facebookgroepen zijn gericht op gezondheid en kunnen door het platform worden aanbevolen bij een gebruiker op basis van zijn voorkeuren. Facebook gaat hiermee stoppen, omdat het platform vindt dat gebruikers zich beter kunnen informeren over gezondheid bij artsen. De groepen over gezondheid worden niet verwijderd en leden mogen ook nog gewoon andere gebruikers uitnodigen.

Source