De European Space Agency (ESA) heeft een nieuwe missie naar de planeet Venus aangekondigd. De ruimtevaartorganisatie brengt na 2030 een sonde in een baan om de planeet, om onderzoek te doen naar verbanden tussen de atmosfeer en de geologie.

EnVision, zoals de sonde gaat heten, wordt ergens in het begin van de jaren dertig gelanceerd. “Het onderzoek moet aantonen hoe het komt dat de aarde en Venus zo veel van elkaar verschillen en waarom”, schrijft de ESA.

Venus is op 40 miljoen kilometer afstand de planeet die het dichtst bij de aarde staat en heeft ongeveer dezelfde omvang. Onderzoekers vragen zich af waarom Venus niet meer op de aarde lijkt. Op Venus is het heel warm, vanwege een dikke atmosfeer die bijna volledig uit kooldioxide bestaat.

De sonde wordt uitgerust met instrumenten die meer inzicht moeten geven in de samenstelling van de kern en de atmosfeer van Venus.

Ook de NASA kondigde recent nieuwe missies naar Venus aan. Tussen 2028 en 2030 worden voor het eerst in tientallen jaren twee NASA-missies naar de planeet gestuurd. Net als bij de ESA-missie worden de atmosfeer en de geologische geschiedenis van Venus bestudeerd.

Source