Europese landen zijn van plan om een nieuw beleid voor maatregelen tegen cyberaanvallen vast te leggen.

Het voornemen komt nadat Russische en Chinese aanvallers hebben geprobeerd om computersystemen binnen te dringen van organisaties in Europa en de Verenigde Staten. Dat schrijft Bloomberg op basis van een gelekt document.

De Europese Unie heeft al protocollen om op te treden tegen landen die afspraken over kernwapens of chemische wapens breken. Daar moeten ook cyberaanvallen bijhoren, vinden de landen. Onder die landen zijn Nederland en het Verenigd Koninkrijk.

Ook Estland, Finland, Litouwen en Roemenië zouden zich achter nieuwe regelgeving tegen cyberaanvallen scharen. Bestuurders van de landen gaan hierover volgende week in Brussel in gesprek.

De groep landen voor nieuwe sancties schrijft in een brief aan de andere landen dat er “snel regels moeten komen om cyberaanvallen te adresseren”. Zo stellen ze voor dat straffen op individuen en organisaties gericht moeten zijn. Veel meer details over mogelijke straffen zijn niet bekendgemaakt.

Hackaanvallen in Nederland door verschillende landen

Op 4 oktober maakte de Militaire Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (MIVD) bekend dat een aanval van Russische overheidshackers was verijdeld op de Organisatie voor het Verbod op Chemische Wapens (OPCW). 

Donderdag maakte beveiligingsbureau Kaspersky bekend dat naast Russische hackers ook hackers uit andere landen digitaal actief zijn in Nederland. De afgelopen zorgden zeker negen verschillende hackersgroepen voor verdacht verkeer.

https://www.nu.nl/tech/5508800/europese-landen-willen-nieuwe-sancties-cyberaanvallen-vastleggen.html