De Europese Commissie wil fabrikanten van elektronica zoals smartphones, tablets en draadloze oordopjes gaan dwingen om onder andere de vervanging van batterijen makkelijker te maken, schrijft Het Financieele Dagblad (FD) maandag. Dat is nu soms moeilijk of zelfs onmogelijk. Met deze maatregel hoopt Brussel elektronica te verduurzamen.

Het conceptplan van Frans Timmermans geeft fabrikanten een grotere verantwoordelijkheid om ervoor te zorgen dat hun producten makkelijker te repareren zijn.

De Europese Commissie wil langere garantietermijnen en vindt dat informatie over reparaties makkelijker te vinden moet zijn. Bovendien wil Brussel voorkomen dat apparatuur wordt afgedankt omdat er geen software-updates meer verschijnen.

Tevens wil Timmermans een EU-breed verbod op de vernietiging van onverkochte spullen. In de toekomst moet er een Europees inzamelsysteem komen voor oude mobiele telefoons, tablets en opladers.

Tot slot moeten accu’s duurzamer en ethischer geproduceerd worden; nu gaat de winning van kobalt of lithium soms hand in hand met uitbuiting van werknemers en milieuvervuiling.

Source