De Europese Commissie zou een onderzoek zijn gestart naar Google-producten die gebruikers informatie geven over onder meer restaurants en hotels.

Brussel heeft concurrenten van Google op dit gebied, zoals restaurantbeoordelingswebsite Yelp, om informatie over de werkwijze van Google gevraagd, meldt persbureau Reuters.

De Europese Commissie zou zich focussen op de periode van 2012 tot en met 2017. De autoriteiten zouden onder meer willen weten hoe Google-concurrenten de impact van Googles zoekalgoritmes ervaren. Yelp diende in mei bij Brussel een klacht in vanwege vermeend machtsmisbruik.

Het zou het vierde onderzoek van Brussel naar mogelijk machtsmisbruik van Google zijn. Eerder kreeg het bedrijf al twee opeenvolgende recordboetes van 2,4 miljard en 3,4 miljard euro voor machtsmisbruik met zijn prijsvergelijker en het besturingssysteem Android.

Een derde onderzoek, naar mogelijk machtsmisbruik met Googles advertentiedienst AdSense, wordt naar vewachting binnenkort afgerond. Brussel startte in 2016 een onderzoek naar de beperkingen van het advertentieplatform. AdSense zou onder meer niet gebruikt mogen worden om reclame te maken voor concurrenten voor Google-diensten.

https://www.nu.nl/internet/5604518/europese-commissie-start-vierde-onderzoek-machtsmisbruik-google.html