Minister Kaag van Financiën schrijft dat de Europese Commissie in het tweede kwartaal van 2023 een wetsvoorstel wil voorleggen aan de lidstaten over de digitale euro. | Beeld: Shutterstock

In het afgelopen jaar stond de digitale euro in vier Eurogroepvergaderingen op de agenda, schrijft minister Kaag in de geannoteerde agenda die ze 9 januari naar de eerste en Tweede Kamer stuurde. Er is gesproken over andere privacy en mogelijke beleidsdoelstellingen, de impact op het financiële stelsel, het gebruik van contant geld en de rol van publieke en private deelnemers in het digitale euro-ecosysteem en mogelijke bedrijfsmodellen.

Nederland staat open voor digitale euro

‘Een digitale euro kan helpen om in de toekomst onze strategische autonomie te vergroten in het betalingsverkeer en kan er tevens voor zorgen dat door de overheid uitgegeven geld een centrale plek blijft houden, als aanvulling op contant geld,’ schrijft minister Kaag. Maar ze stelt wel een paar voorwaarden. Nederland zal pas voor de invoering van een digitale euro stemmen als het ‘duidelijke voordelen voor consumenten, bedrijven en de bredere economie’‘ met zich meebrengt en de privacy is gewaarborgd. Andere voorwaarden zijn dat er overeenstemming is met het ‘antiwitwasraamwerk’, dat de financiële stabiliteit gewaarborgd is dat een digitale euro niet programmeerbaar is.

Nieuw is dat ze ook open staat voor alternatieven voor een rekening gebaseerde digitale euro, zoals een token-gebaseerde oplossing. Hiermee komt de minister tegemoet aan een wens van de Tweede Kamer, die daar eerder met een motie toe had opgeroepen. Eerder ging de voorkeur nog uit naar een op rekening gebaseerde munt, vergelijkbaar met een commerciële bankrekening met giraal geld.

Wetsvoorstel in voorbereiding

De minister schrijft dat de Europese Commissie in het tweede kwartaal van 2023 een wetsvoorstel wil voorleggen aan de lidstaten over de digitale euro. De besluitvorming over de invoering van de digitale euro ligt bij de Raad van de Europese Unie en het Europees Parlement. ‘De medewetgevers zullen dus bepalen of de digitale euro er komt en hoe de essentiële onderdelen van de digitale euro eruit komen te zien.’

Source