De Europese Commissie wil met de Verenigde Staten onderhandelen over de toegang tot digitaal bewijsmateriaal, zoals documenten, foto’s en video’s, e-mails, chatgesprekken en back-ups in de cloud.

Eurocommissaris Vera Jourova (Justitie) wijst dinsdag op het gegeven dat veel bewijs door criminelen op servers in de Verenigde Staten wordt opgeslagen.

Op dit moment krijgen Europese opsporingautoriteiten op basis van vrijwillige medewerking van Amerikaanse bedrijven toegang tot digitaal bewijs. De Europese Commissie wil afspreken dat autoriteiten op verzoek binnen tien dagen data uitwisselen.

De Europese Commissie gaat twee onderhandelingsvoorstellen voorleggen aan de Europese Raad, die bestaat uit de staatshoofden van de 28 EU-lidstaten.

Ook onderhandeling over uitwisseling binnen EU

Begin december gingen EU-ministers van Justitie al akkoord met het voorstel om digitaal bewijs binnen de grenzen van de Europese Unie zonder tussenkomst van justitie uit te wisselen. Onder meer Nederland stemde tegen omdat het voorstel volgens minister Ferd Grapperhaus te weinig waarborgen bevat.

Voordat het voorstel definitief wordt, moet het Europees Parlement nog een standpunt innemen. Daarna moeten zij met de Europese Commissie onderhandelen over de definitieve tekst.

Nieuwsbrief

https://www.nu.nl/internet/5725329/europa-wil-toegang-tot-amerikaans-digitaal-bewijsmateriaal.html