De Europese Commissie wil dat Europeanen hun smartphone minder snel weggooien. In een voorstel worden fabrikanten verplicht om smartphones tot minimaal vijf jaar na introductie te ondersteunen met reparatiemogelijkheden en software-updates.
Door onze techredactie

Het voorstel schrijft voor dat smartphonefabrikanten hun telefoons tenminste drie jaar na introductie moeten voorzien van software-updates. Software-updates bevatten bijvoorbeeld nieuwe of verbeterde mogelijkheden. Daarnaast moeten telefoons tot tenminste vijf jaar na introductie voorzien worden van beveiligingsupdates.

In het voorstel legt de Europese Commissie ook eisen vast voor accu’s in smartphones. De batterij mag volgens het voorstel niet te snel verouderen. Na 500 keer opladen moet de accu nog tenminste 83 procent van de oorspronkelijke capaciteit bieden.

De Europese Commissie wil voor smartphones ook met een soort energielabel komen. Energielabels zijn nu al verplicht voor bijvoorbeeld wasmachines, drogers en televisies.

Het energielabel voor smartphones moet kopers informeren over de verwachte levensduur van de accu. Ook moet het label laten zien of de telefoon tegen een stootje kan.

Reparatie is beter voor het milieu

Verder wil de Europese Commissie de reparatie van smartphones stimuleren. De Commissie heeft een lijst opgesteld met vijftien belangrijke onderdelen voor smartphones. Fabrikanten moeten ervoor zorgen dat deze onderdelen tot tenminste vijf jaar na introductie van een telefoon beschikbaar blijven.

Door de maatregelen moeten smartphones een langere levensduur krijgen. Daardoor wordt de hoeveelheid elektronisch afval beperkt en dat is beter voor het milieu.


Lees meer over:

MilieuKlimaatEuropese UnieTech

Source