“Ik denk dat het heel goed is dat je als Europa meer wil investeren in de chipindustrie”, zegt een van de ingewijden. “Maar je moet investeren in waar je goed in bent, dan kun je het verschil maken als Europees bedrijf.”

Daarbij wordt gewezen naar bijvoorbeeld chips voor de auto-industrie en het internet der dingen; denk aan slimme speakers, deurbel of rookmelder. Die worden gemaakt door bijvoorbeeld het Nederlandse NXP en de Duitse bedrijven Bosch en Infineon.

Machtsbalans is belangrijk

Die kanttekening klinkt ook vanuit het Europees Parlement. Volgens CDA-Europarlementariër Tom Berendsen moet de EU minder afhankelijk worden van de VS en Azië, maar is het daarbij ook belangrijk om te kijken naar waar de bestaande chipindustrie goed in is.

“De vraag is: waar hebben we kracht in de keten, investeer dan daarin”, zegt Berendsen. “Andere delen van de wereld zijn dan afhankelijk van ons. Het is belangrijk een machtsbalans te hebben.”

Binnen de Europese chipindustrie zijn ook een aantal Nederlandse bedrijven belangrijk, zoals chipmachinemaker ASML in Veldhoven:

Source