De Europese ruimtevaartorganisatie ESA heeft woensdag zijn nieuwste astronauten gepresenteerd. De groep bestaat uit twee vrouwen en drie mannen, onder wie een Belg. Ook werd de eerste astronaut met een lichamelijke beperking aangekondigd.

De nieuwe ploeg wordt vanaf begin volgend jaar getraind om naar het ruimtestation ISS te gaan. In de toekomst gaan ze misschien ook richting de maan.

De nieuwe Belgische astronaut heet Raphaël Liégeois en is geboren in 1988. Hij kan de eerste Waal in de ruimte worden. De anderen zijn Sophie Adenot (Frankrijk, 1982), Pablo Álvarez Fernández (Spanje, 1988), Rosemary Coogan (Verenigd Koninkrijk, 1991) en Marco Sieber (Zwitserland, 1989).

De ESA presenteerde ook zijn eerste astronaut met een lichamelijke beperking, de Brit John McFall (1981). Hij verloor op negentienjarige leeftijd zijn rechterbeen door een motorongeluk. Als atleet deed hij voor het Verenigd Koninkrijk mee aan de Paralympische Spelen.

Het is nog niet zeker dat hij als ‘parastronaut’ de ruimte ingaat. Het project is bedoeld om te kijken of een ruimtereis mogelijk is en wat daarvoor moet gebeuren.

Source