Eurocommissaris voor Justitie Didier Reynders gaat donderdag in gesprek leidinggevenden van Twitter en Facebook-moederbedrijf Meta. Hij gaat de bedrijven opnieuw wijzen op hun verantwoordelijkheden en duidelijk maken dat ze zich aan de Europese regels moeten houden.

De Europese activiteiten van de socialemediabedrijven zijn gevestigd in Ierland. Brussel vreest dat de recente ontslaggolf ten koste zal gaan van de normen voor inhoudscontrole en gegevensbescherming.

Twitter is onlangs overgenomen door de miljardair Elon Musk. Die ontsloeg al ongeveer de helft van de 7.500 werknemers van het bedrijf. Daaronder zijn ook veel werknemers die hielpen bij het bestrijden van desinformatie. Meta heeft gezegd dat het van plan is meer dan 11.000 werknemers te ontslaan als gevolg van mindere reclame-inkomsten.

Volgens de EU-regels over gegevensbescherming en de nieuwe Digital Services Act (DSA) moeten de bedrijven voldoen aan strenge normen over inhoud, bescherming van de privacy en transparantie over hun algoritmen.

In Brussel maakt men zich zorgen over Musks houding ten opzichte van vrijheid van meningsuiting in combinatie met de inkrimping van het personeelsbestand van Twitter. Daardoor is er mogelijk minder toezicht op zaken als propaganda, haatzaaiende taal en intimidatie.

Reynders zal zijn bezorgdheid ook kenbaar maken aan de Ierse regering.

Source