Op 7 september gaat Apple naar verwachting vier nieuwe iPhones presenteren. Een opvolger voor de iPhone Mini komt er niet meer. In plaats daarvan wordt een grote iPhone 14 Max verwacht. De nieuwe iPhones worden mogelijk 100 euro duurder dan hun voorgangers.

Door Tim Wijkman

De kans is groot dat er dit jaar geen iPhone 14 Mini gaat komen. Analisten zeggen dat Apple de afgelopen twee jaar ontevreden was over de verkoopcijfers van de iPhone Mini-modellen.

Doordat het Mini-model verdwijnt, gaat Apple de iPhone in nog maar twee maten introduceren. Er komt een ‘normale formaat’ iPhone 14 en iPhone 14 Pro met een beeldscherm van 6,1 inch. De ‘grotere’ iPhone 14 Max en 14 Pro Max hebben een beeldscherm van 6,7 inch.

De vormgeving van de iPhone 14-modellen verandert alleen op kleine punten. Op de Pro-modellen gaat de inkeping bovenin het beeldscherm verdwijnen. De beeldschermen van de Pro-modellen krijgen een ovaal gaatje voor de camera en sensoren.

Groter verschil tussen normale iPhone en Pro-modellen

Het verschil tussen de normale iPhone en de iPhone Pro-modellen wordt waarschijnlijk groter dan bij vorige modellen. Hardnekkige geruchten stellen dat dit jaar alleen de Pro-modellen een nieuwe processor krijgen. De iPhone 14 en 14 Max hebben mogelijk dezelfde processor als de iPhone 13-serie van vorig jaar.

De Pro-modellen krijgen volgens de geruchten dit jaar een 48 megapixelcamera. Dat is een belangrijke ontwikkeling: de recentste iPhones hadden een 12 megapixelcamera. Voor betere fotokwaliteit worden 48 megapixelfoto’s samengeperst tot foto’s met een resolutie van 12 megapixel.

Dankzij de hogere resolutie van de camera kunnen de nieuwe iPhone Pro-modellen mogelijk ook video’s met een 8K-resolutie opnemen. Ter vergelijking: voor grote televisies is nu de 4K-resolutie de standaard.

Verdwijnt het simkaartslot en krijgt de iPhone 2 terabyte geheugen?

Er gaat ook een gerucht rond dat sommige iPhone-modellen dit jaar geen simkaartslot meer hebben. In plaats daarvan zou de iPhone over een elektronische simkaart (e-sim) beschikken. Daardoor zou er meer ruimte zijn voor andere onderdelen zoals een wat grotere batterij. Dat gerucht wordt als minder aannemelijk bestempeld.

Ook het gerucht dat er een iPhone-model met 2 terabyte geheugen gaat verschijnen, lijkt niet erg aannemelijk. Vorig jaar is de eerste iPhone met 1 terabyte geheugen verschenen. Doorgaans wacht Apple meerdere jaren voordat er een model met meer geheugen wordt gepresenteerd.


Lees meer over:

AppleIPhoneTech

Source