Speluitgever Epic Games heeft een schikking getroffen in een groepsrechtszaak rond lootboxen. Als onderdeel van de schikking betaalt Epic getroffen spelers met virtueel geld om in Fortnite: Save The World of Rocket League uit te geven. Dat schrijft Eurogamer.

De rechtszaak werd in 2019 aangespannen, omdat ook minderjarige spelers zouden worden verleid om lootboxen te kopen. Het gaat om lootboxen in het autovoetbalspel Rocket League en in Fortnite: Save The World. Dat is een deel van het spel waarin spelers alleen of met vrienden een verhaal doorlopen, iets anders dus dan de battle-royalemodus van Fortnite, die veel bekender en populairder is.

Lootboxen zijn virtuele schatkisten die je koopt met echt geld, waarbij je van tevoren vaak niet weet wat er in zal zitten. Omdat ook de winkans van bepaalde items niet werd vermeld, wisten spelers van de betreffende games niet hoe klein de kans was dat ze iets zouden winnen dat ze daadwerkelijk wilden. Volgens de aanklacht had Epic Games de spelers daarom misleid.

Bij de zaak konden mensen zich aansluiten die zich eveneens misleid voelden. Hoewel Epic aanhield niets onwettelijks te hebben gedaan, is nu toch een schikking getroffen. “Hiermee willen we alle claims oplossen, maar we bekennen hiermee geen schuld”, zegt Epic.

Schadevergoeding is 8 euro aan speelgeld

In de games werd eerder al gestopt met het aanbieden van de lootboxen waarvan vooraf niet duidelijk was wat erin zat. Iedereen die voor die tijd zo’n kist had gekocht, krijgt vanwege de schikking automatisch 1.000 V-Bucks (in Fortnite) of Credits (in Rocket League) om in de games uit te geven. Dat komt neer op een waarde van 8 euro.

Amerikaanse spelers kunnen nog extra claims indienen als ze denken slachtoffer te zijn geworden van consumentenfraude. Via die claims is het, als ze daadwerkelijk in aanmerking komen, mogelijk om tot 50 dollar cash, 13.500 V-Bucks of 13.000 Credits terug te krijgen voor geleden schade.

Source