EP-leden willen het leven van consumenten gemakkelijker maken én minder elektronisch afval produceren door een universele oplader in te voeren die geschikt is voor alle mobiele toestellen.

In een debat op 13 januari, werd de Europese Commissie gevraagd om een voorstel in te dienen tegen juli 2020. Het idee komt van leden van de commissie voor interne markt en consumentenbescherming (IMCO) die pleiten voor een universele oplader, geschikt voor alle smartphones, tablets, e-readers, slimme camera’s en draagbare technologie.

“De Commissie moet de leiding nemen én techreuzen niet langer toestaan om ons standaarden op te leggen. Als digitale soevereiniteit iets betekent voor de nieuwe Commissie, dan verwachten we een voorstel voor een standaard voor een universele oplader binnen de komende 6 maanden”, zei Róza Thun und Hohenstein (Polen, EVP, vicevoorzitter van IMCO), die een vraag met verzoek om mondeling antwoord indiende bij de Commissie.

Een positieve, sociale en milieuvriendelijke impact

De introductie van een universele oplader zou minder elektronisch afval produceren, kosten drukken en de veiligheid en interoperabiliteit van laders verbeteren.

Een studie uit 2014 toonde een vermindering aan van het aantal verschillende laders voor smartphones, van 30 stuks in 2009 naar 3.

Desalniettemin is de lader meestal inbegrepen bij de aankoop van een nieuw toestel. Volgens de Europese Commissie is elektronisch afval dan ook één van de snelst groeiende afvalstromen in de EU, waarvan wordt verwacht dat deze nog zal toenemen; tot 12 miljoen ton in 2020.

De vrijwillige aanpak van de Commissie

In 2014 pleitten EU-beleidsmakers reeds voor de ontwikkeling van een universele oplader. Tot nu toe hanteerde de Europese Commissie een vrijwillige aanpak die fabrikanten van mobiele telefoons aanmoedigde hieraan deel te nemen.

Commissaris Maroš Šefčovič, vicevoorzitter voor interinstitutionele betrekkingen en vooruitziendheid en vertegenwoordiger van de Europese Commissie, vertelde Europarlementsleden dat de vrijwillige aanpak “de beste manier is om onze beleidsdoelstellingen te bereiken, zonder innovatie te belemmeren”.

Meer informatie

Productinformatie

REF.: 20200117STO70505

Source