De politie heeft een 28-jarige man uit Enschede opgepakt op verdenking van grootschalige oplichting via Marktplaats. Volgens de politie zou hij zijn slachtoffers voor in totaal 200.000 euro hebben opgelicht.

De politie is het onderzoek gestart nadat er zo’n 130 aangiftes binnen waren gekomen. Volgens de politie deed verdachte alsof hij geïnteresseerd was in caravans en campers die slachtoffers op Marktplaats te koop aanboden. Vervolgens zou hij via WhatsApp, dus buiten de beveiligde omgeving van Marktplaats om, contact leggen met de verkopers. “De hoofdverdachte wist het vertrouwen te winnen van de verkopers die zonder argwaan ID-documenten en bankrekeningnummers deelden. Op die manier wist de man uit Enschede toegang te krijgen tot de digitale bankomgeving van de slachtoffers”, schrijft de politie.

Het geld van de bankrekening van de slachtoffers werd vervolgens weggesluisd via bankrekeningen van medeplichtigen. Daar zijn drie andere mannen voor aangehouden, maar deze zijn inmiddels weer op vrije voeten.

Tijdens de huiszoeking bij de hoofdverdachte zijn gegevensdragers, mobiele pinapparaten en dure merkkleding en -schoenen in beslaggenomen, meldt de politie.

De politie raadt mensen aan om geen mobiele nummers te vermelden bij verkoopadvertenties, zodat de communicatie via Marktplaats blijft verlopen. Ook raadt de politie het uitwisselen van identiteitsbewijzen en foto’s van bankpassen sterk af.

Source