Het multinationale energiebedrijf Invenergy is vrijdag slachtoffer geworden van een cyberaanval, meldt Bloomberg. De Russische hackergroep REvil heeft de aanval opgeëist en claimt dat het 4 terabyte aan “gevoelige data” heeft buitgemaakt. Invenergy zegt zelf niet wie achter de aanval zit.

Het energiebedrijf meldt dat het onderzoek doet naar de “ongeautoriseerde toegang” tot zijn systemen. Volgens Invenergy hebben de werkzaamheden niet onder de aanval geleden. Daarnaast zegt het bedrijf dat de cybercriminelen geen data hebben versleuteld. Invenergy zegt dat het geen losgeld gaat betalen.

REvil is dezelfde hackergroep die achter de aanval op vleesverwerker JBS zat. Het bedrijf werd begin juni getroffen door een grote cyberaanval, die volgens het bedrijf op Amerikaanse computerservers was gericht.

De vleesverwerker schakelde een groot deel van zijn computernetwerken uit, waardoor delen van de vleesverwerking in Noord-Amerika en Australië werden stilgelegd.

JBS betaalde ongeveer 9 miljoen euro losgeld. Volgens The Wall Street Journal zijn de hackers betaald met de cryptomunt bitcoin.

Source