Om te testen wat de effecten zijn van mogelijke stedelijke ingrepen, bouwt men in Eindhoven een digitale tweelingstad. Het is een initiatief van onder meer de gemeenten Eindhoven en Helmond. Technieken als ‘digital twinning’ en virtual reality moeten helpen om complexe stedelijke vraagstukken inzichtelijk te maken.

Participatie verbeteren

In de digitale tweelingstad wordt de fysieke stad digitaal nagebouwd. Het is de bedoeling dat deze manier van het inzichtelijk maken van complexe stedelijke vraagstukken bijdraagt aan het verbeteren van de inwonerparticipatie, wat bij publiek-private samenwerking soms uit het oog wordt verloren.

Samenwerking

‘Mogelijke ingrepen in de echte omgeving kunnen dan eerst digitaal worden ontworpen om te testen wat de effecten zijn’, schrijft Brainport Eindhoven, ook een van de initiatiefnemers, op de eigen website. Behalve het bijdragen aan inwonerparticipatie moet de digitale stad ook helpen bij samenwerking binnen overheidsinstellingen en met de partners.

Regiodeal

De digitale tweelingstad is onderdeel van het programma Urban Development Initiative, waarbij behalve de gemeente Eindhoven en de Brainport ook de Technische Universiteit Eindhoven en het Duitse Fraunhofer-Gesellschaft partners zijn. 993 duizend euro aan financiering komt uit de regio en 281 duizend euro komt van het rijk via een regiodeal. De einddatum is 31 december 2022.

Bron: BinnenlandsBestuur digitaal

Source