De eerste buitenaardse helikopter gaat voorlopig nog niet rondvliegen op Mars. Het onbemande toestel zou in de nacht van zondag op maandag (Nederlandse tijd) zijn eerste korte vlucht maken op de rode planeet, maar die is uitgesteld. Bij een repetitie is een technisch probleem aan het licht gekomen. Op zijn vroegst wordt komende woensdag een nieuwe poging gedaan om op te stijgen.

De eerste vlucht stond gepland voor maandag 4.54 uur Nederlandse tijd. Het was de bedoeling dat de Mars-helikopter Ingenuity (Vindingrijkheid) in drie seconden naar een hoogte van enkele meters zou gaan. Daar zou hij dertig seconden blijven hangen, om vervolgens gecontroleerd op dezelfde plek te landen.

Die eerste vlucht is een test. Als die slaagt, kan de Mars-helikopter daarna een keer of vijf rondvliegen, telkens enkele honderden meters verder. Hij houdt het waarschijnlijk ongeveer een maand vol op Mars.

Wat ging er mis?

Als voorbereiding op de eerste vlucht liet de vluchtleiding vrijdag de rotoren van de helikopter draaien. Daarbij ging iets mis in de code aan boord. De computer in de Ingenuity waarschuwde de vluchtleiding dat er iets mis was. Dat wordt uitgezocht. “De helikopter is veilig en gezond en stuurde alle gegevens naar de aarde”, liet de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA zaterdag weten.

De helikopter werd in juli gelanceerd, als bagage in het laadruim van het Mars-karretje Perseverance (Volharding). Samen landden ze half februari op Mars. Ongeveer een week geleden werd de Ingenuity neergezet op het oppervlak. De Ingenuity is bijna 1 meter hoog en weegt ongeveer 2 kilo.

Source