Ongeveer een derde van alle Nederlanders zegt zich veel zorgen te maken over de bescherming van persoonsgegevens. Dat blijkt uit onderzoek van de Autoriteit Persoonsgegevens.

Van de ondervraagden zegt 94 procent wel eens zorgen te hebben over de bescherming van persoonsgegevens. Daarvan zegt 32 procent veel zorgen hierbij te hebben. Een groep van 6 procent heeft geen privacyzorgen.

Nederlanders zouden vooral bang zijn dat een kopie van een identiteitsbewijs wordt misbruikt. Ook wordt gevreesd dat gegevens worden bewaard bij zoekopdrachten op het internet. Vooral webwinkels worden er van verdacht persoonsdata te bewaren.

Volgens de onderzoekers heeft 12 procent van de Nederlanders zich beroept op de privacywet. Deze maakt het bijvoorbeeld mogelijk om bijvoorbeeld bewaarde persoonsgegevens bij een organisatie op te vragen. Wel zegt 86 procent te weten van dit recht om gegevens in te zien.

De nieuwe Europese privacywet is sinds 25 mei 2018 van kracht. Sindsdien kan de Autoriteit Persoonsgegevens bij bepaalde vormen van privacyschending boetes uitdelen.

Nieuwsbrief

https://www.nu.nl/internet/5709081/een-derde-van-nederlanders-maakt-zich-veel-zorgen-privacy.html