Duitsland neemt geen maatregelen om Huawei expliciet uit te sluiten van zijn toekomstige 5G-netwerk. Daarover zijn meerdere Duitse ministers overeen gekomen, meldt het Duitse Handelsblatt donderdag.

De stap volgt na pogingen van de Verenigde Staten om apparatuur van de Chinese telecomfabrikant Huawei niet toe te staan in Europese telecomapparatuur. De VS ziet het overtuigen van Europese bondgenoten als een ‘topprioriteit’.

Volgens de Verenigde Staten gebruikt China de apparatuur van Huawei om op het Westen te spioneren. Huawei is, naast maker van smartphones, wereldwijd de grootste leverancier voor apparatuur voor telecomnetwerken.

Hoewel publiek bewijs voor Chinese spionage via Huawei ontbreekt, wordt in meerdere Westerse landen, waaronder Nederland, gewaarschuwd voor het risico omtrent de implementatie van Huawei-apparatuur in telecomnetwerken.

Het Duitse ministerie van Buitenlandse Zaken erkent de zorgen omtrent Chinese spionage, schrijft Handelsblatt, maar wijst ook op de economische belangen omtrent de aanleg van het 5G-netwerk.

Huawei mogelijk alsnog uitgesloten bij strenge regels

Wel werken de Duitse telecomautoriteit en IT-autoriteit momenteel aan richtlijnen en voorwaarden omtrent de veiligheid van het netwerk. Volgens bronnen van Handelsblatt moeten die richtlijnen klaar zijn voordat de veilig voor frequenties voor het 5G-netwerk van start gaat.

Huawei zou alsnog uitgesloten kunnen worden van 5G-netwerken als deze richtlijnen erg streng zullen zijn.

Bovendien zou de Duitse overheid erop aandringen dat Huawei-apparatuur niet gebruikt wordt in de kern van het telecomnetwerk. Het gaat om het deel van het netwerk dat telefoongesprekken en internetverkeer verwerkt.

https://www.nu.nl/internet/5729706/duitsland-sluit-huawei-niet-expliciet-uit-van-5g-netwerk.html