Duitsland heeft een onderzoek geopend naar een aantal nieuwe cyberaanvallen op Duitse politici. Justitie verdenkt de Russische geheime diensten van mogelijke betrokkenheid bij de pogingen tot cyberspionage, schrijft Deutsche Welle.

Het parket in Karlsruhe zegt dat er aanwijzingen zijn van activiteiten van buitenlandse inlichtingendiensten bij een reeks nieuwe cyberaanvallen op Duitse politici. Opnieuw is het vermoeden dat Russische hackers achter de aanval zitten.

Eerder deze week schreef AP dat Duitsland Rusland beschuldigt van inmenging bij de Duitse Bondsdagverkiezingen. Het Duitse ministerie van Buitenlandse Zaken meldde dat een hackersgroep “cyberaanvallen en misinformatie- en beïnvloedingscampagnes” zou hebben uitgevoerd in opdracht van de Russische regering.

Volgens de Duitse regering zouden de afgelopen maanden meerdere cyberaanvallen op Duitse politici hebben plaatsgevonden. Via phishingmails probeerden de hackers inloggegevens van deelstaatpolitici en landelijke politici te stelen. De actie wordt door het Duitse ministerie toegeschreven aan de hackersgroep Ghostwriter, die volgens de Duitse regering in verbinding staat met de Russische militaire inlichtingendienst GRU.

Het Duitse ministerie vermoedt dat de aanvallen kunnen dienen als voorbereidingen op nepnieuwscampagnes over de Bondsdagverkiezingen.

Source