Duitsland opent een onderzoek om uit te zoeken of Google zijn dominante marktpositie misbruikt. De Duitse toezichthouder Bundeskartellamt bekijkt ook of het Amerikaanse bedrijf gebruikers genoeg mogelijkheden biedt om data te beheren.

Het Bundeskartellamt maakt voor het onderzoek gebruik van een nieuwe wet die de toezichthouder meer macht geeft om grote techbedrijven aan te pakken.

Volgens de Duitse mededingingswaakhond heeft Google een groot voordeel ten opzichte van andere bedrijven doordat het zoveel informatie verzamelt. Vanwege het grote aantal digitale diensten dat Google aanbiedt, zoals de gelijknamige zoekmachine, YouTube en de browser Chrome, is het voor bedrijven moeilijk om met de techgigant te concurreren. De Duitse toezichthouder doet ook onderzoek naar Facebook en Amazon.

Eerder deze maand kreeg Google in Italië nog een boete van 100 miljoen euro opgelegd vanwege misbruik van zijn dominante marktpositie. Volgens de Italiaanse toezichthouder sloot Google een rivaliserende app uit voor diensten bij het opladen van elektrische auto’s. Op die manier trok het bedrijf zijn eigen functionaliteit voor en daarmee werd de keuzevrijheid van concurrenten beperkt.

Source