Een Duitse wet die zoekmachines zoals Google verbiedt om nieuwssites zonder toestemming in de zoekresultaten op te nemen, zou niet mogen worden toegepast.

Dat stelt de Europese Advocaat-generaal Gerard Hogan op donderdag.

Duitsland kreeg in 2013 een nieuwe auteursrechtenwet, die zoekmachines verbiedt om zonder toestemming artikelen in bijvoorbeeld Google News te laten zien. Zou een techbedrijf dit toch doen, dan moet deze royalties betalen aan de betreffende uitgever.

Deze regels mogen volgens Hogan echter niet worden toegepast, omdat er te veel macht bij de uitgevers komt te liggen. Zij kunnen dankzij de wet geld vorderen van zoekbedrijven, of verbieden dat ze hun werk uitvoeren.

Zoekmachines mogen volgens de advocaat-generaal gebruikmaken van een uitzondering in het auteursrecht, waarbij ze een deel van een artikel kunnen plaatsen.

VG Media stapte naar de rechter

Het Duitse VG Media stapte eerder naar de rechter, om een schadevergoeding te eisen van Google. Het bedrijf zou zonder toestemming artikelen van het bedrijf hebben gebruikt. De zaak ging naar de Europese rechter, waardoor de advocaat-generaal er nu ook op reageert.

De uitspraak van de advocaat-generaal is niet bindend, maar dient als advies voor de Europese rechtbank. In veel gevallen wordt dit advies wel opgevolgd.

https://www.nu.nl/internet/5627735/duitsland-mag-wet-die-nieuwssites-in-google-verbiedt-niet-toepassen.html