Techgigant Facebook zou zijn marktpositie in Duitsland misbruiken door bepaalde gebruikersdata te verzamelen, schrijft de Duitse krant Bild am Sonntag op basis van bronnen.

De concurrentiewaakhond in het land zou op het punt staan om bepaalde vormen van dataverzameling door Facebook te verbieden, aldus Bild am Sonntag. Dat moet in de komende weken gebeuren.

Volgens de markttoezichthouder misbruikt Facebook zijn positie door ook data te verzamelen via andere apps van het bedrijf. Dat zou het bedrijf via WhatsApp en Instagram doen. Ook zou Facebook niet-geregistreerde internetgebruikers op andere websites volgen met behulp van cookies.

De techgigant kwam eerder al onder vuur te liggen vanwege de zogeheten ‘schaduwprofielen’, waarmee gegevens van mensen die Facebook niet bezoeken in kaart zouden worden gebracht. In mei 2018 werd het voor deze internetgebruikers mogelijk om hun verzamelde gegevens bij Facebook op te vragen.

Gegevens WhatsApp gedeeld met Facebook

In 2017 kreeg het bedrijf een boete van 110 miljoen euro, omdat gegevens van WhatsApp met Facebook werden gedeeld. Toen het bedrijf toestemming vroeg voor de overname van WhatsApp, werd beloofd dat gegevens van beide diensten niet uitgewisseld zouden worden.

Facebook is het volgens een woordvoerder niet eens met de beschuldigingen. Het is niet duidelijk hoe streng het verbod van de toezichthouder precies zal zijn en vanaf wanneer het sociale netwerk zich eraan moet houden.

https://www.nu.nl/internet/5682059/duitsland-gaat-oneerlijke-dataverzameling-facebook-verbieden.html