De Duitse corona-app Corona-Warn is binnen een dag meer dan zes miljoen keer gedownload, meldt ontwikkelaar SAP woensdag. De app werd dinsdagochtend uitgebracht en waarschuwt gebruikers als ze bij iemand met het coronavirus in de buurt zijn geweest.

De app is ontwikkeld in opdracht van het Robert Koch-Institut (RKI), de Duitse evenknie van het RIVM, in samenwerking met SAP en Deutsche Telekom, het moederbedrijf van T-Mobile.

Smartphones met de app wisselen bluetoothsignalen uit om te achterhalen welke andere personen in de buurt zijn geweest. Na een vastgestelde besmetting verstuurt de app anoniem een bericht naar deze contacten. Op die manier worden mensen gewaarschuwd die normaal niet bij de gezondheidsautoriteiten in beeld komen.

Van de in totaal 83 miljoen inwoners van Duitsland, hadden 52 miljoen mensen van tien jaar of ouder in 2018 een smartphone. Dat betekent dat ongeveer 11 procent van de inwoners de Duitse corona-app na een dag heeft gedownload.

Volgens SAP en Deutsche Telekom is een “hoog gebruik” van de app nodig om de app succesvol te laten zijn. Hoeveel procent van de bevolking de app zou moeten downloaden, is onduidelijk. Duitsland blijft regulier contactonderzoek uitvoeren om mensen te bereiken die geen gebruikmaken van de app.

In Nederland is een vergelijkbare app in ontwikkeling. De resultaten van de eerste tests worden naar verwachting later in juni gepubliceerd. Daarna wil het ministerie van Volksgezondheid de test regionaal testen.

Source