De man kopieerde modems en verkocht ze vervolgens door. Zijn klanten kregen daarmee voor 100 euro toegang tot internet en televisie. Van D. stelt dat hij handelde uit geldnood.

Vorig jaar kwam de praktijk aan het licht na een tip uit Canada, waar schadelijke software in modems werd gevonden. De software zou mede door Van D. zijn geschreven. De Nederlandse politie kost vervolgens undercover een modem bij de man.

Het OM stelt dat Van D. schuldig is aan computervredebreuk, vanwege het inbreken bij Ziggo. Ook is hij schuldig aan het ontwikkelen van schadelijke software, lidmaatschap van een criminele organisatie en het witwassen van de opbrengsten.

Geëiste straffen tegen andere verdachten

Van D. kocht de modems van een Ziggo-medewerker, de 31-jarige Armando L. Hij kreeg modems van collega’s of haalde ze uit het bedrijfsmagazijn. Het zou gaan om 150 tot 300 exemplaren. Tegen L. is 240 uur werkstraf en 3 maanden voorwaardelijk geëist.

Na het kopiëren werden de modems door Van D. geplaatst of door een derde verdachte, Abdelhamid F. Hij was werkzaam voor een onderaannemer van Ziggo. Na de installatie dacht de provider dat de klonen echte modems van betalende klanten waren. Tegen F. werd 18 maanden gevangenisstraf geëist, waarvan zes maanden voorwaardelijk.

https://www.nu.nl/internet/5479667/drie-jaar-cel-geeist-man-ziggo-modems-kloonde-.html