Ga op in het ritme van de game, waan je een professionele fotograaf op je telefoon en meer met de beste Android- en iOS-apps van deze week.

Thumper (Android en iOS)

Deze topgame is na een verschijning op de drie grote spelcomputers, pc en iOS eindelijk ook voor Android uitgekomen. Een ritmische game die de speler met zijn moordende tempo op onnavolgbare wijze ritmische levels in trekt.

In Thumper bestuur je een glimmende kever die over een smalle baan door een psychedelische droomwereld glijdt, steeds sneller en sneller. Je raast over knoppen, obstakels en bochten, en aan het eind van elk level wacht wacht een eindbaas.

De game draait volledig om het ritme, dat in elk level anders is. Obstakels en knoppen verschijnen op de maat van dat ritme op de baan en voegen een eigen ritme toe. Het is de bedoeling om op het scherm te tikken op het precieze moment dat de kever razendsnel over een knop raast. Dat kan eigenlijk alleen maar door het ritme na te spelen. Als verderop de baan drie knoppen zitten, kondigt de game dat met drie tikken aan. Zo weet je dat je drie keer moet gaan tikken, en in welk ritme.

Dat vergt opperste concentratie. Daarnaast pulseren de razendsnelle levels ook nog eens volledig mee op de muziek en je handelingen in het spel. Terwijl je je ogen op het midden gericht moet houden, gebeurt er in de hoeken van het scherm van alles. Dat maakt Thumper een bijzonder meeslepende game, zelfs op het kleine scherm van een telefoon.

Download Thumper voor Android of voor iOS (4,99 euro)

Veganific (Android en iOS)

Veel vegetariërs of veganisten hebben bewust voor hun levensstijl gekozen, en vinden het misschien en wel lastig als hun partner vlees of andere dierlijke producten eet. Of hun potentiële partner, wat het gebruik van reguliere dating-apps als Tinder minder ideaal maakt. Elke keer moeten vragen of je potentiële liefde jouw levensstijl wel deelt is immers niet leuk en onhandig.

Veganific is een dating-app speciaal voor vegetariërs en veganisten. De app werkt net zoals Tinder: aanmelden gaat met je Facebook-profiel, waarna je je voorkeuren moet aangeven. Daarna zie je potentiële partners in de buurt, en veeg je naar links voor nee en naar rechts voor ja. Is er een match, kun je met die persoon gaan chatten.

Maar hoe zorgt Veganific ervoor dat zijn gebruikersgroep bestaat uit enkel vega-daters? Daarvoor vraagt de app abonnementsgeld. De prijs is met 19,99 bewust hoog: zo worden mensen buiten de deur gehouden die niet oprecht op zoek zijn naar een vegetarische of veganistische partner. De prijs daalt naarmate je voor langere tijd afsluit.

Download Veganific voor Android of voor iOS (gratis)

Halide (iOS)

Deze uitstekende camera-app voor iOS is al eerder in dit overzicht langsgekomen, maar Halide is inmiddels zo sterk verbeterd dat het nog een eervolle vermelding verdient. Zo is de app in zijn meest recente update voorzien van een kleurenhistogram. Net zoals bij een normaal histogram zie je daarop hoe de verdeling van licht en donker in de foto is. Maar dit histogram toont ook de verdeling van de kleuren, bovenop de verdeling van het licht.

Zo kun je nog beter beoordelen wat je moet doen als je bijvoorbeeld meer blauw in een foto wil: zit blauw alleen helemaal rechts in het histogram heeft het waarschijnlijk zin om je belichting bij te stellen, om te zorgen dat alleen de meest lichte blauwe delen gefotografeerd worden.

Ook heeft Halide onlangs zijn Smart RAW-functie verbeterd. Die functie zorgt ervoor dat je met een iPhone XR of XS toch fraaie RAW-foto’s kan nemen. Standaard zijn de RAW-foto’s van nieuwe iPhones namelijk erg donker en met veel ruis, omdat de toestellen met kunstmatige intelligentie meerdere foto’s samenvoegen. Dat maakt ouderwets in RAW fotograferen lastig, een probleem dat Halide op een slimme manier heeft opgelost.

Halide voegt ook meerdere foto’s samen maar biedt dat resultaat alsnog aan als RAW-foto, die veel beter te bewerken is dan de reeds gecomprimeerde jpeg-foto’s die een iPhone standaard maakt. De vernieuwde versie van Smart RAW biedt helderde foto’s dan voorheen, met nog minder ruis. Bovendien kan Halide tegelijkertijd foto’s maken in zowel het eigen Smart RAW als met Apple’s slimme algoritme, zodat je naderhand kan kiezen welke foto mooier is.

Download Halide voor iOS (6,99 euro)

https://www.nu.nl/apps/5759373/de-beste-android-en-ios-apps-van-de-week.html