Duizenden e-mails, callcenters die parlementariërs stalken, beschuldigingen van demonstranten die betaald zouden krijgen. De lobby om artikel 13 van de nieuwe auteursrechtenrichtlijn door te voeren of juist tegen te houden kende bijna geen grenzen. Europarlementariërs zijn wel wat gewend, maar zo’n fanatieke lobby zagen ze zelden.

“De belangen zijn heel groot”, zegt Juliette Metz ‘s ochtends in alle vroegte voor het parlement in Straatsburg. Ze is de voorzitter van de belangengroep voor muzikanten in Frankrijk en hartstochtelijk voorstander van de wetgeving. “Muzikanten moeten een eerlijk deel krijgen van het geld dat sites als Facebook en YouTube verdienen. Daar is nieuwe wetgeving voor nodig.”

Stortvloed aan informatie

De tegenstanders staan ‘s ochtends niet voor het parlement, maar hebben de afgelopen maanden wel degelijk van zich laten horen, zegt Peter van Dalen van de ChristenUnie, zelf ook tegenstander.

“Je krijgt honderden mails, telefoontjes, ik heb ook brieven gehad. Het is een stortvloed aan informatie die de mensen je geven”, vertelt Van Dalen terwijl hij in een van de barretjes van het parlement nog een amendement schrijft op het auteursrechtenvoorstel. “Ik heb niet de indruk dat Facebook en Google zelf erachter zitten, maar eerder de lobbygroepen voor een vrij internet, die tegen deze wetgeving zijn.”

NOS op 3 maakte eerder deze video over waarom er zoveel te doen is rondom artikel 13:

https://nos.nl/l/2277726