De GGD-sites waar mensen test- en prikafspraken kunnen maken, zijn donderdag voor de tweede keer deze week getroffen door ddos-aanvallen. Daardoor zijn ze lastig te bereiken, meldt koepelorganisatie GGD GHOR.

Mensen die zich op het coronavirus willen laten testen of zich tegen COVID-19 willen laten vaccineren, kunnen ook donderdag heel moeilijk een afspraak maken.

Door een ddos-aanval op een leverancier ligt vrijwel het hele afsprakensysteem plat, bevestigt de overkoepelende organisatie GGD GHOR Nederland na een bericht van de NOS. Af en toe lukt het iemand om toch een afspraak te maken, maar de meeste mensen komen er niet doorheen.

Afgelopen dinsdag waren GGD-sites ook moeilijk te bereiken door meerdere ddos-aanvallen. De getroffen leverancier gaat aangifte doen. “En als het helpt, zullen wij dat zeker ook niet nalaten”, aldus de GGD-organisatie.

Bij een ddos-aanval wordt een computersysteem overspoeld met verkeer. Het systeem kan al die bezoekers niet aan en bezwijkt onder de druk, waardoor sites onbereikbaar worden. Zulke aanvallen zijn online eenvoudig te bestellen en uit te voeren.

Source