Het Nationaal Cybersecurity Centrum (NCSC), het Digital Trust Center (DTC) en het Cyber Security Incident Response Team voor digitale dienstverleners (CSIRT-DSP) gaan samen in 1 centraal expertisecentrum en informatieknooppunt.

Het bundelen van kennis en informatie rondom cybersecurity, wettelijke taken en dienstverlening bij grote incidenten vergroot de digitale weerbaarheid van Nederland. Deze nieuwe instelling gaat alle organisaties in Nederland – groot of klein, publiek of privaat, vitaal en niet-vitaal – van passende informatie en kennis voorzien.

Versnippering tegengaan

“…onze digitale weerbaarheid om cyberaanvallen af te weren moet omhoog. Het is daarom belangrijk dat we versnippering in de aanpak hiervan tussen organisaties tegengaan. Daarom komt er straks 1 organisatie, onder de noemer van het NCSC, die hiermee aan de slag gaat. Zo bundelen we de krachten op het gebied van kennis, het delen van informatie en kunde wanneer het toch misgaat”, aldus minister Yeşilgöz-Zegerius (Justitie en Veiligheid).

Samen met het haar collega Adriaansens (Economische Zaken en Klimaat) heeft ze de Tweede Kamer geïnformeerd over het samengaan van de organisaties.

Cybersecurity voor verschillende doelgroepen

De 3 overheidsorganisaties werken nu aan cybersecurity voor verschillende doelgroepen: NCSC voor de vitale sectoren (bijvoorbeeld banken en energiebedrijven), DTC voor het ‘overige bedrijfsleven en CSIRT-DSP voor digitale dienstverleners. De integratie van de organisatie tot 1 organisatie moet in 2026 zijn voltooid.

Meer informatie

Source