Philips, het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport en het Erasmus Medisch Centrum hebben een online portaal opgezet waarop ziekenhuizen gegevens van coronapatiënten kunnen uitwisselen. Dit moet het makkelijker maken om patiënten te verplaatsen naar andere ziekenhuizen en daarbij meteen de juiste informatie over de patiënten beschikbaar te maken, meldt Philips woensdag.

Bij de verplaatsing naar een ander ziekenhuis worden gegevens nu vaak op een USB-stick of dvd gezet en meegestuurd, zegt Simon Vermeer, hoofd informatie-uitwisseling bij het Erasmus Medisch Centrum. Deze data kunnen nu worden ingevoerd in het nieuwe systeem.

“De oplossing van Philips biedt in deze tijden van crisis een landelijk dekkende mogelijkheid om op snelle en veilige wijze patiëntgegevens te delen tussen ziekenhuizen”, aldus Vermeer.

Via het portaal kunnen radiologische beelden, verslagen, documenten en andere relevante informatie over een patiënt beschikbaar worden gemaakt voor het ziekenhuis waar de patiënt naartoe wordt verplaatst. Het ziekenhuis dat de patiënt ontvangt, krijgt pas toegang tot de informatie nadat het ziekenhuis en de patiënt daar expliciet toestemming voor hebben gegeven.

Het portaal is tijdens de coronacrisis kosteloos beschikbaar voor alle ziekenhuizen in Nederland. Volgens Philips heeft inmiddels 95 procent van de Nederlandse ziekenhuizen zich bij het portaal aangesloten.

Volg de laatste ontwikkelingen rond het virus in ons liveblog.

Het coronavirus in het kort

Source