De app kan helpen bij het bron- en contactonderzoek doordat meer contacten gevonden worden. Maar of een app ook daadwerkelijk nuttig is, moet nog blijken. “Ik denk dat minimaal 50 procent van de bevolking hem daarvoor moet gebruiken”, aldus Heesterbeek. “Dat moet dan ook nog een goede afspiegeling van de bevolking zijn”.
Dat is een hoog percentage, ook omdat een deel van de bevolking bij voorbaat afvalt: mensen zonder smartphone, of met telefoon die niet nieuw genoeg is.
Tijd is echter volgens Heesterbeek de belangrijkste factor voor succes. “Er gaan dagen overheen voordat iemand klachten krijgt, getest kan worden en een uitslag krijgt.” Het moet nog blijken of mensen na een risicovol contact snel genoeg op de hoogte worden gesteld, voordat ze zelf al anderen hebben kunnen besmetten.
Overigens denken andere deskundigen dat de app al nuttig is als 15 procent van de bevolking hem gebruikt. Ook arts-microbioloog Marc Bonten is optimistischer. “Mensen die een melding krijgen, zijn zich bewuster van het risico en houden zich hopelijk beter aan de maatregelen”, zegt hij.
Geen test
Eigenlijk was het idee dat een gebruiker van de app die een melding krijgt, zich ook zonder klachten kan laten testen. Dat is niet meer zo: ook appgebruikers die in de buurt waren voor iemand met corona, kunnen zich alleen met klachten laten testen.
“Idealiter zouden we natuurlijk zien dat een positieve melding recht geeft op een test”, zegt Peter Boncz van het Centrum voor Wiskunde en Informatica. Hij zit in de begeleidingscommissie die De Jonge adviseert op het gebied van digitale bestrijding, waaronder de corona-app.
Dat terwijl je je met een snotneus wel mag laten testen. “In het griepseizoen is dat helemaal geen goede indicator voor het risico dat je corona hebt”, aldus Boncz. “Als je in de buurt bent geweest van iemand met het virus en daar via het bron- of contactonderzoek of de corona-app achter komt, is die kans veel groter.”