De CoronaMelder-app is zaterdag 700.000 keer gedownload, meldt het ministerie van Volksgezondheid. In totaal hebben nu 2,2 miljoen mensen de app gedownload.

De smartphoneapp is sinds zaterdag in heel Nederland te gebruiken. De app waarschuwt als gebruikers mogelijk in contact zijn geweest met iemand die besmet is door het coronavirus. Het aantal gebruikers kan lager liggen dan het aantal downloads, omdat het ministerie van Volksgezondheid niet kan zien of mensen de app ook weer verwijderen.

De app stond sinds halverwege augustus al in de appwinkels van Google en Apple, maar werd toen alleen in een beperkt aantal testregio’s ingezet. Formeel werd de app zaterdag om 15.00 uur geïntroduceerd, maar verschillende GGD’s door het hele land namen hem vanaf het begin van de dag in gebruik.

De applicatie gebruikt het bluetoothsignaal om te zien bij welke andere appgebruikers iemand in de buurt is geweest. Er wordt gebruik gemaakt van signaalsterkte om te zien hoe dichtbij iemand ongeveer kwam.

Als iemand besmet is met het coronavirus, zal de GGD vragen of deze persoon dit aan alle voorbijgangers in de afgelopen periode wil laten weten. Deze mensen krijgen vervolgens een waarschuwing dat ze mogelijk met het coronavirus in aanraking zijn gekomen. Volgens een woordvoerder van het ministerie van Volksgezondheid is het nog niet bekend of er sinds zaterdag al waarschuwingen zijn verzonden. Het ministerie heeft met de Tweede Kamer afgesproken om hierover maandelijks te rapporteren.

Tien dagen in thuisquarantaine

Ontvangers van zo’n bericht wordt geadviseerd tien dagen in thuisquarantaine te gaan. Een test afnemen is alleen nodig als gebruikers ook klachten hebben, zoals al langer wordt geadviseerd.

De app werkt op iPhones met minstens iOS 13.5 en Android-toestellen met minimaal Android 6.0.

Source