De Consumentenbond en de stichting Take Back Your Privacy hebben TikTok een claim van 1,5 miljard euro gestuurd voor het schenden van de privacy van kinderen. Zij vinden dat de populaire app onrechtmatig gegevens verzamelt en verhandelt.

Volgens de organisaties schendt TikTok daarmee de privacy van tussen de 1,2 en 1,6 miljoen kinderen. Het bedrijf zou verzamelde gegevens moeten verwijderen en zich voortaan aan de wet moeten houden, stellen de klagers. “Als TikTok niet op de eisen ingaat, dan stapt de stichting in samenwerking met de Consumentenbond naar de rechter.”

Volgens de stichting en Consumentenbond houdt TikTok kinderen die de app gebruiken nauwlettend in de gaten en verzamelt het techbedrijf illegaal gegevens van hen. “Het gaat dan onder meer om profielinformatie, video’s, foto’s, locatiegegevens en alles wat het kind doet op de app.” Ook zou TikTok gegevens naar het buitenland sturen zonder dat duidelijk is of de gegevens daar veilig worden bewaard.

Eerder deze maand diende Stichting Onderzoek Marktinformatie (SOMI) ook al een schadeclaim in tegen de app, omdat die de veiligheid en privacy van kinderen niet goed zou beschermen.

TikTok heeft nog niet gereageerd op de nieuwe schadeclaim, maar heeft eerder laten weten dat het er veel aan doet om de veiligheid van jonge gebruikers te garanderen. Zo zegt het bedrijf dat accounts van gebruikers van tussen de dertien en vijftien jaar standaard op privé worden gezet; onbekenden kunnen hun video’s niet automatisch zien. Daarnaast weren moderators ongepaste video’s en kunnen gebruikers aanstootgevend materiaal rapporteren.

Source