Betaalservice Afterpay neemt niet genoeg maatregelen om fraude met online bestellingen tegen te gaan, vindt de Consumentenbond. Volgens de bond is het “kinderlijk eenvoudig” om online te shoppen en de rekening naar iemand anders te sturen.

Met Afterpay is het mogelijk om bij duizenden webshops in Nederland pas achteraf te betalen voor een product. Volgens de Consumentenbond kregen honderden consumenten afgelopen jaar facturen van Afterpay voor producten die zij nooit hadden gekocht. Het gaat om rekeningen van enkele tientjes tot honderden euro’s.

De onterechte rekeningen zijn het gevolg van bestelfraude, waarbij een oplichter persoonsgegevens van een ander misbruikt. Deze internetcrimineel vult bij Afterpay de naam en het adres van een ander in, maar laat via de webshop het pakket naar zijn of haar eigen afleveradres sturen.

Als de betaaldienst na een maand nog geen betaling heeft ontvangen, stuurt het automatisch een herinnering naar het opgegeven factuuradres. Daardoor komt de fraude aan het licht bij de slachtoffers.

Afterpay kon niet direct een reactie geven aan NU.nl. Tegen de Consumentenbond heeft de betaaldienst gezegd dat het zijn fraudebestrijding op orde heeft. Afterpay roept consumenten die een onterechte rekening hebben gekregen, op aangifte te doen bij de politie en een kopie van de aangifte met het bedrijf te delen.

‘Persoonsgegevens afstaan die al zijn misbruikt’

Consumentenbond-directeur Sandra Molenaar noemt dat “de wereld op zijn kop”. “Het slachtoffer moet zijn onschuld bewijzen, terwijl het lek bij Afterpay zit. Ook het vragen om een aangifte aan te leveren is niet in de haak. Afterpay vraagt zo persoonsgegevens af te staan, die nota bene al een keer zijn misbruikt. We hebben de Autoriteit Persoonsgegevens hierover geïnformeerd, want we betwijfelen of dit volgens de regels is.”

Eerder deed de Consumentenbond al onderzoek naar bestelfraude bij betaalservice Klarna. Accounts van klanten konden worden overgenomen en misbruikt door derden. Volgens de Consumentenbond is dit lek inmiddels gedicht.

Source