Gratis games voor smartphones maken het vaak moeilijk of zelfs onmogelijk om zonder aankopen binnen het spel verder te komen. Dat concludeert de Consumentenbond donderdag na een steekproef onder populaire games voor kinderen.

De consumentenorganisatie nam drie spellen onder de loep: Brawl Stars, Clash Royale en Minecraft. Minecraft kost zeven euro, terwijl de andere twee games gratis te downloaden zijn. Ook keek de bond naar het gameplatform Roblox.

Alle spellen bieden zogenoemde in-game-aankopen, variërend van een paar euro tot enkele tientjes. De gekochte items, zoals wapens of kleding, kunnen spelers vervolgens in het spel gebruiken.

Volgens de Consumentenbond zetten de games kinderen onder druk. Zo tonen Brawl Stars en Clash Royale een tikkende klok. Een spel duurt slecht enkele minuten, waardoor kinderen weinig tijd hebben om een level te halen. Het wordt daardoor aantrekkelijk om voortgang te kopen.

Roblox is een platform voor duizenden afzonderlijke games, die doorgaans gratis te downloaden zijn. Maar gratis spelen is meestal geen optie, stelt de organisatie. En in Minecraft kunnen spelers tegen een maandelijks bedrag de virtuele wereld die ze hebben gebouwd delen met anderen. Als ze het abonnement stopzetten, verdwijnt ook de gedeelde speelruimte.

“Je moet kinderen niet blootstellen aan dit soort slinkse trucs”, zegt Consumentenbond-directeur Sandra Molenaar. “Je kunt onmogelijk van ze verwachten dat ze daartegen bestand zijn.”

Ook twijfelt de bond of dit soort praktijken wel zijn toegestaan. De organisatie heeft de Autoriteit Consument & Markt (ACM) gevraagd dat te bekijken.

Source