De Amerikaanse concurrentiewaakhond FTC is een onderzoek gestart naar de overname van robotmaker iRobot door techreus Amazon.

Door onze techredactie

De bedrijven maakten begin augustus in een gezamenlijke verklaring bekend dat Amazon iRobot overneemt voor 1,7 miljard dollar (1,67 miljard euro). Voor de overname betaalt Amazon een prijs van 61 dollar per iRobot-aandeel.

De FTC gaat onder meer kijken of de overname mogelijk de concurrentie schaadt. Ook wordt onderzocht of het marktaandeel van Amazon door de overname op illegale wijze wordt vergroot.

iRobot werd in 2002 dankzij de huishoudrobot Roomba bekend bij het grote publiek. Van het ronde stofzuigertje dat zonder tussenkomst van mensen de vloer zuigt, waren twee jaar na de introductie een miljoen exemplaren verkocht.

Inmiddels heeft iRobot meer dan 30 miljoen huishoudrobots verkocht. Het bedrijf bracht niet alleen meerdere stofzuigers uit, maar ook bijvoorbeeld dweilrobots.

Welke toekomstplannen Amazon met iRobot heeft, is nog niet bekendgemaakt. Het concern maakt zelf ook robots. Het bekendst zijn de robotwagentjes die pakketjes sorteren in de enorme depots van het bedrijf.


Lees meer over:

AmazonirobotTech

Source